Претражи овај блог

среда, 15. април 2020.

ШЕСТИ РАЗРЕД: "Марко Краљевић и вила"


Већ по наслову наслућујете да је радња песме инспирисана митологијом јер су виле фантастична бића из словенске и митологије многих европских народа пре него што су примили хришћанство. Како је краљ Марко живео у 14. веку, закључујемо да је прехришћанско веровање још увек било присутно, и тада, и у време када Вук бележи ову песму(19.век).Древна веровања срећемо и у лирским митолошким песмама ("Вила зида град") и у бајкама где се осим вила појављују змајеви, дивови и патуљци, вештице... О старости песме говоре и многе речи које ми данас не користимо. Читајући ову епску песму, уочавај и подвлачи непознате речи чије ћеш тумачење наћи на маргини  текста. Прочитај и разговор о делу па усмено одговори на постављена питања.

У свесци забележи:
                                                                       Наслов песме
Књижевни род:
Књижевна врста: епска народна песма старијих времена
Тема: Како је Марко спасио живот Милошу натеравши вилу која га је ранила да га и излечи.
Композиција песме: (види испод)
Ликови:
Порука: 

*Композиција је начин повезивања појединачних елемената у целину у оквиру једног књижевног дела. Учили смо да су етапе у развоју радње: увод. заплет, кулминација, перипетија и расплет.На 212.страни у Читанци је "Мали подсетник", то јест речник књижевних термина. Пронађи у њему значење сваке од етапа. Ево како би то изгледало на конкретном примеру овог књижевног текста:
Увод: Марко са побратомом Милошем Обилићем јаше Мироч планином.
Заплет: Спава му се и тражи од Милоша да му пева. Милош каже да му је вила забранила да то чини, али Марко га ипак наговара.
Кулминација: Вила стрелама погађа Милоша у грло и срце.
Перипетија:Марко стиже вилу на Шарцу и присиљава је да излечи биљем рањеног Милоша.
Расплет: Излечени Милош и Марко настављају своје путовање, а вила шаље важну поруку својим другарицама.


Нема коментара:

Постави коментар