Претражи овај блог

субота, 25. април 2020.

ОСМИ РАЗРЕД: Нормирање језика. Бирократски језик

      Стандардни језикстандардни дијалект или књижевни језик представља правилима  уређени, то јест нормирани облик језика, који подржава нека институција. Ова подршка може да укључује подршку државе. Стандардни језик може бити представљен као „правилан“ облик језика у школама, за који постоје граматикеречници и уџбеници који постављају „правилан“ говорни и писани облик.

      Бирократија је термин, скован од француске речи bureau (ова реч је првобитно означавала зелену чоју на канцеларијском столу, а затим канцеларију уопште) и грчке речи kratein (владати). Према томе, у буквалном значењу бирократија је такав облик владавине чији су носиоци људи канцеларија, чиновници, односно бирократи. 
     Питате се како су међусобно повезани бирократија и језик? 
У свакодневној комуникацији постоје неки рогобатни (ружни) изрази који нам звуче као да су их измислили шалтерски службеници. Та појава се назива бирократски језик. Највише се појављује у уговорима банака или неким другим (за телефон нпр) који су писани ситним словима и својом обимношћу нас обесхрабрују да их читамо.
     Е, управо ту и јесте цака! Они то и хоће. Потписујемо и узимамо мачку у џаку, а ускоро можемо грдно да се кајемо што све то ситним словима писано нисмо добро и пажљиво читали. Да вам се то не би једног дана догодило, урадите ову лекцију обавезно.

Твој задатак: Прочитај лекцију из граматике и у радној свесци уради задатке на стр. 118-119. 

Нема коментара:

Постави коментар