Претражи овај блог

среда, 29. април 2020.

ПЕТИ РАЗРЕД: Предикатске реченице, обнављање

Да се подсетимо:

Комуникативне реченице почињу великим словом и завршавају се неким знаком интерпункције (тачком, упитником или узвичником). Комуникативна реченица може бити састављена од једне или више предикатских реченица.
Предикатска реченица је свака реченица која је формирана помоћу предиката (било глаголског – исказаног глаголом у личном глаголском облику, било именског). Колико у оквиру комуникативне реченице има предиката, толико има и предикатских реченица. 

Подвуци предикате (црвеном бојом глаголске, а зеленом именске)  у следећем одломку из романа "Поп Ћира и поп Спира" и одреди колико има комуникативних, а колико предикатских реченица: 

"Била је субота после подне. Баш је звонило на вечерње кад прођоше Великим сокаком једна кола и у њима један млад човек. Баба Пела, која је седела пред кућом и подштрикавала неке чарапе под багремом, видела је како је онај путник у колима скинуо шешир и прекрстио се, па, како је била мало наглува, одмах се сетила да то звони на вечерње, па одмах остави рад и стаде и сама да се крсти шапћући."

 Број комуникативних реченица? ____
 Број предикатских реченица?      ____

1 коментар: