Претражи овај блог

понедељак, 27. април 2020.

ШЕСТИ РАЗРЕД: Стилске фигуре

Стилске фигуре су утврђени начин изражавања који се разликује од свакодневног говора. Њима се постиже лепота и сугестивност исказа. Проучавањем стилских фигура бави се стилистика, књижевнотеоријска дисциплина која се бави проучавањем стила. Под стилом подразумевају се препознатљиве особине неког писца, дела, правца или епохе.Систем фигура проучава се од античких времена, где је књижевност схватана као вештина лепог писања. Да поновимо. Постоји пуно стилских фигура, а неке смо већ учили. То су: епитет, поређење, персонификација, метафора, хипербола, градација, алегорија,контраст,ономатопеја, иронија, апострофа...
*Речи које казују најбоља опажања о одређеним предметима, разговора, или писања, и истичу неке њихове особине називају се епитети. То су најчешће описни придеви који појачавају осећања и остављају јаче утиске.
  • Примери:
    • У свитање, у појати ниској... (Сергеј Јесењин, Песма о керуши);
    • ... као једно риђе штене њено (Сергеј Јесењин, Песма о керуши);
    • Град градила бјела вила... (Народна песма, Вила зида град)
Стални епитети си посебна врста устањених израза који се јављају  у народној поезији и прози: вран гавран, бјели град, вјерна љуба, рујно вино, јарко сунце, црне очи...
*Поређење или компарација је изражајан начин казивања којим се нешто што је мање познато упоређује са нечим познатијим. Поређење може бити по сличности или супротности.
  • Примери:
    • Брз као стрела (народна умотворина);
    • Вредан као пчела (народна умотворина).
Контраст или антитеза је стилска фигура која се заснива на поређењу по супротности.
Ал' да видиш чуда великога:
што Момчилу било до кољена,
Вукашину по земљи се вуче;
што Момчилу таман калпак био,
Вукашину на рамена пада;
што Момчилу таман чизма била,
ту Вукачин обје ноге меће.

                                       Народна епска песма Женидба краља Вукашина
*Персонификација је стилска фигура којом се неживим стварима и апстрактним појмовима придају људске особине, поступци и моћи:Ветар ме милује по лицу.
*Метафора је пренесено значење речи или скраћено поређење. Не кажем: ти си сјајан као сунце него само : Ти си моје сунце. Ти си моја десна рука.
*Градација је стилска фигура, песнички израз у којој песник поступно ређа слике по јачини доживљавања од најслабије до најјаче или обрнуто.
  • Пример:
За Ђурђем је косу одрезала,
За ђевером лице изгрдила,
А за братом очи извадила... - из народне лирске песме "Највећа је жалост за братом"

*Алегорија је стилска фигура у којој песник у завијеној, скривеној форми исказује своје мисли и осећања, другачије се назива проширена метафора.
  • Пример: Имао сам од злата јабуку пак ми јутрос паде у Бојану те је жалим, прежалит не могу - одломак из песме "Зидање Скадра".
Алегорија представља говор у коме се појмови и мисли исказују другачије, а не речима које их директно изражавају, сликовит говор, сликовито објашњење појмова и мисли.
*Хипербола је стилска фигура преувеличавања предмета, појава, радњи, особина, мисли и осећања.
...коса му је до земљице црне,
полу стере, полом се покрива;
нокти су му орати би мого;
убила га мемла од камена,
поцрнио као камен сињи. - одломак из песме "Марко Краљевић и Муса Кесеџија"
(Овде можете запазити примере за још две стилске фигуре епитет и поређење)
*Ономатопеја је подражавање гласова из природе и све речи изведене од њих су ономатопејске речи: мјау-мјау - мјаукање и слично.

Нема коментара:

Постави коментар