Претражи овај блог

четвртак, 2. април 2020.

ОСМИ РАЗРЕД: Репортажа као новинарски жанр

        Сећате се да смо у млађим разредима учили шта је то вест, извештај и интервју. Рекли смо да су то фактографски (факти=чињенице) облици новинарског изражавања и да је важно да се о догађајима и људима пише истинито, јасно и објективно. Шта то значи објективно? То значи да су чињенице приказане прецизно, тачно, непристрасно, без улепшавања и непотребног хваљења, без коментарисања и исказивања критике.
        Остали облици новинарског изражавања осим што подразумевају истинито и објективно приказивање чињеница, допуштају исказивање става аутора, анализу чињеница и друштвену критику. Зато се називају аналитичким новинарством.
         Аналитички облици новинарског изражавања су: репортажа, коментар, осврт(приказ), друштвена хроника и чланак. А они који се граниче са књижевношћу су есеј и фељтон. Недавно смо читали и писали приказ филма и тада смо рекли шта он све треба да садржи. Осим основних информација о редитељу, глумцима, тематици, месту и времену радње, рекли смо да приказ треба да садржи и ваш аргументован став, то јест ваше мишљење о филму који сте гледали. Слично је и са репортажом, само су теме другачије. 
        Репортажа може говорити о местима, личностима, објектима, појавама и не мора бити актуелна, већ може говорити и о нечему што се збило месецима пре њеног објављивања. Тема репортаже може бити и занимљив догађај (утакмица, концерт, сајам), личност која се бави неким интересантним послом, занимљива појава... Пример  репортаже видели сте у претходној лекцији, у видеу који приказује живот у једној афричкој земљи.

Репортажа извештава о стварном догађају:
 – верно приказује најбитније појединости (новинар уочава детаље)
 – занимљиво (новинар преноси сопствени утисак) 
 – информативно (садржи обавештења, податке, имена, одговара на
    питања: КО, ШТА, ГДЕ, КАДА, ЗАШТО)
– аутор сугестивно, емотивно и субјективно изражава свој став о неком догађају, личности, појави.
        У осмом разреду  упознали смо и главне особине писаних стилова јавне комуникације: публицистички, научни и административни функционални стил. Запажајте одлике публицистичког( у репортажи) и књижевноуметничког стила( у путопису) и упоредите репортажу са раније обрађеним новинарским жанровима (вест, извештај, интервју и приказ).
Твој задатак: Прочитај лекцију из уџбеника (стр.228–229), па напиши репортажу. 
Теме су:

Репортажа о ...
Путујем, запажам, бележим

Нема коментара:

Постави коментар