Претражи овај блог

четвртак, 9. април 2020.

ПЕТИ РАЗРЕД: . Реченица и реченични чланови

Ако кажемо: "Данас читам лекцију и решавам задатке", исказали смо једну своју мисао речима и саставили смо једну реченицу. Дакле, шта је реченица? То је исказана или записана мисао.

Могли смо записати: "Ја данас читам лекцију и решавам задатке".У чему се ова реченица разликује од претходне? Само по томе што у њој имамо и субјекат -

Могли смо рећи: "Ја читам". То би такође била једна реченица и имала би само субјекат и предикат. Какве су реченице које имају само субјекат и предикат? Учили сте да су то ПРОСТЕ реченице.
А каква је наша прва реченица? Није проста, свакако, има два предиката и зато кажемо да је то СЛОЖЕНА реченица.

Комуникативна и предикатска реченица

Термин реченица употребљава се у два значења: предикатска реченица и комуникативна реченица.У примеру:
Данас читам лекцију и решавам задатке.  Своју мисао исказали смо једном обавештајном КОНУНИКАТИВНОМ реченицом. Зашто се она зове комуникативном? Зато што ми комуницирамо, то јест споразумевамо се користећи као средство споразумевања иговорене  речи и реченице. И у твом уџбенику пише: 
Комуникативна реченица је најмања комуникативна целина. Она се у говору препознаје по томе што су речи које је чине интонацијом обједињене у једну целину. У писању се препознаје по великом слову на почетку и завршним знаком интерпункције на крају.
Знакови интерпункције на крају реченице су тачка, упитник или узвичник.

У истој реченици:
Данас читам лекцију и решавам задатке. имамо два предиката, па зато кажемо да она садржи две ПРЕДИКАТСКЕ реченице.
Предикатска реченица је целина која је образована помоћу предиката, тј. глагола у личном облику. Значи да предикат мора бити у личном глаголском облику, то јест да се може мењати по лицима. Да ли се глагол у презенту може мењати по лицима? Како би иста реченица гласила да смо употребили друго лице презента, перфекта или футура првог?
Данас читаш лекцију и решаваш задатке.
Данас си читао/ читала лекцију и решавао/решавала задатке.
Данас ћеш читати лекцију и решаваћу задатке. 

Твој задатак: Прочитај лекцију у уџбенику (стр.149-151) и уради све задатке у њој.

Нема коментара:

Постави коментар