Претражи овај блог

понедељак, 6. април 2020.

ШЕСТИ РАЗРЕД: Обавештење, вест, извештај

      Ових дана затрпани смо разним вестима о опасном вирусу, броју оболелих, страдалих и начинима заштите. Све те вести до нас доспевају путем медија, пре свега телевизије, али и штампаних медија(новина) као и путем друштвених мрежа. Како утврдити да ли је нека вест истинита, а нека лажна? Коме веровати?
Треба најпре разликовати информације које нам стижу са јавног сервиса и које су проверене и поуздане, од оних које су пласиране путем друштвених мрежа и међу којима се могу наћи и дезинформације, то јест - лажне вести. Зато треба бити јако обазрив и критички процењивати све што се путем медија преноси. 
     Ми ћемо се данас бавити овим информативним формама новинарског изражавања, њиховим одликама и покушаћемо да и сами напишемо вест и извештај.
У вашем уџбенику ова лекција је од 179. до 184. стране, што је прилично пуно текста, па данас само прочитајте све и пробајте да откријете како су од просте речи ВЕСТ настале речи ОБАВЕШТЕЊЕ и ИЗВЕШТАЈ. Пазите, овде треба обновити гласовне промене!
Запишите у свесци најважније!
Сутрадан радите 2. вежбу са 184.стране, то јест пишете извештај на основу вести која вам је у уџбенику наведена као пример.

Нема коментара:

Постави коментар