Претражи овај блог

уторак, 14. април 2020.

ОСМИ РАЗРЕД: "Бановић Страхиња", Борисав Михајловић Михиз

          Драги осмаци, ближи вам се полагање пробног завршног испита и требало би још доста градива да пређемо. Надам се да успевате да радите упоредо са новим градивом и задатке из збирке. На виберу ми слободно поставите питања ( ако треба нешто појаснити).
         Данас нам је на реду одломак из драме "Бановић Страхиња" Борисава Михајловића Михиза.Драма је инспирисана нашом епском народном песмом о овом јунаку. Песму ћете радити у средњој школи, а сада можете погледати истоимени филм чији линк имате овде:  https://www.navidiku.rs/video/domaci-filmovi/banovic-strahinja
         Пошто погледате филм, прочитајте драмски текст из читанке и запишите у свесци основне елементе анализе. Уочите време и место радње, вреднујте карактерне особине главног јунака у ситуацији која га је задесила и изведите закључак о порукама текста.
         Можда вам у анализи лика могу помоћи почетни стихови епске песме:

 1. Нетко бјеше Страхинићу бане,
 2. Бјеше бане у маленој Бањској,
3. У маленој Бањској крај Косова,
4. Да такога не има сокола.
                                                        "Бановић Страхиња" , ВУКОВА ЗБИРКА

Запитајте се зашто народни песник користи метафору упоређујући јунака са соколом. Зашто каже да је бан био "неко" и да таквог "не има", то јест нема сличног њему? По чему је то овај јунак изузетан? Шта од њега могу научити данашњи мушкарци? Песма се завршава стиховима:

809. Помало је такијех јунака,
810. Ка’ што бјеше Страхинићу бане.
 Ако желите, можете је пронаћи и прочитати целу.savezguslarasrbije.rs/download/pesme/vuk/zbirka_2/BANOVIC%20STRAHINJA.pdf

Нема коментара:

Постави коментар