Претражи овај блог

среда, 8. април 2020.

ПЕТИ РАЗРЕД:"Певам песму", Милица Стојадиновић Српкиња

Прочитајте у читанци песму "Певам песму" Милице Стојадиновић Српкиње. Информишите се о животу и раду ове песникиње. Размислите шта симболишу звезде и облаци.
       Милица Стојадиновић Српкиња (1828–1878), „врдничка вила”,  за живота је била позната превасходно као песникиња и сакупљач народних умотворина. Најзначајније њено дело је дневник у три књиге под насловом "У Фрушкој гори" 1854. Дописивала се са Вуком Караџићем и његовом ћерком Мином. Идеали су јој били природа и борба за српство.
       Вратимо се на текст песме. Песма почиње описом ноћи. Поглед лирског субјекта усмерен је према ноћном небу. Но, то је небо пред олују. Сјај звезда скривају мутни облаци. Лирском субјекту изгледа да су се звезде уплашиле тамних облака и сакриле(откриј која је то стилска фигура) од њих. Већ у следећој строфи лирски субјект се директно обраћа облацима молећи их да не прекрију потпуно небо. У овом обраћању лирски субјект открива како доживљава облаке. За њега су они страшни, чиме се он посредно идентификује са звездама, које их на исти начин доживљавају јер се скривају од њих. На тај начин песникиња облаке представља као моћне непријатеље који желе да помраче сјај звезда и заузму њихов простор. Драма која се дешава у природи  лирског субјекта подсећа на историјску драму српског народа на Косову и уопште на Србију, чију су средњовековну светлост и славу помрачили турски освајачи. Ова алузија је још јаче истакнута на крају песме, где песникиња помиње „мајку тужећу”. Најпознатија мајка у народној поезији је Мајка Југовића, чије је срце препукло од жалости због смрти синова. У лику Мајке Југовића  крију се заправо све мајке чији су синови дали живот у одбрани домовине, од Косовског боја па до тренутка настанка песме.
Лирика је један од три књижевна рода. Назив је добила према музичком инструменту лири, уз чију је пратњу певана. 
Особине лирске ауторске поезије су: субјективност (изношење личних осећања, размишљања, расположења), осећајност (емоционалност), сажетост (лирске песме су кратке), сликовитост, изражајност, музикалност и ритмичност

 Запиши у свесци:                            Наслов песме
                                                          Име песникиње
Књижевни род:
Књижевна врста:
Тема:
Мотиви:
Стилске фигуре:
Порука:
Особине уметничке(ауторске) лирике:

Нема коментара:

Постави коментар