Претражи овај блог

субота, 9. мај 2020.

ШЕСТИ РАЗРЕД:Народна и уметничка књижевност, утврђивање

  1. 1.Према аутору дела књижевност се одређује као: 
  2. НАРОДНА (УСМЕНА) КЊИЖЕВНОСТ  
  3. АУТОРСКА (УМЕТНИЧКА) КЊИЖЕВНОСТ 
  4. 2. Према облику у ком настаје књижевност се дели на ПОЕЗИЈУ и ПРОЗУ.
  5. 3. Према књижевном роду сва се књижевна дела разврставају на лирику, епику и драму. 
  6. Данас ћемо се позабавити поделом књижевности на народну и уметничку књижевност.

    Народна књижевност се преносила с колена на колено.  Да бисмо сви схватили како се то дешава, сетите се како се преноси виц – чујеш га од друга, па препичаш другом својим речима и додаш или одузмеш нешто, па тај друг исприча неким својим другарима, па они онда даље… Тако се преноси усменим путем неко дело, што значи да је подложно промени све док га неко не запише.

    Окупљени око ватре људи су од давнина делили своје мисли, осећања, страхове и наде са својим пријатељима, родбином… Понекад су имали потребу и да запевају и заиграју. Али, увек је у центру друштва био онај који је својом песмом или причом знао да заокупи пажњу свих присутних. 

    Причу даровитог појединца пожелели су многи да пренесу даље, али у томе су успевали само њему слични, па се тако песма или прича преносила кроз време, из села у село, с генерације на генерацију брусећи неспретност усменог израза. До нас су дела усмене књижевности стигле у облику у ком их је Вук Стефановић Караџић записао од најдародитијих српских певача. Неки су му певали, а неки приповедали, баш као и људи кад се и данас окупе.




  7. Уметничка или ауторска књижевност настала је када се појавила писменост.

    a) Уметничка лирика обухвата књижевне врсте у којима се исказују осећања и унутарњи човеков свет. Лирске форме су кратке и сажете, у вези су са различитим људским осећањима и расположењима. Могу да буду у стиху, али и у прози. Деле се према мотивима и осећањима на следеће врсте:
    1.    љубавне песме,
    2.    родољубиве,
    3.    социјалне,
    4.    описне (дескриптивне),
    5.    мисаоне (рефлексивне) песме.
    б) Уметничка епика дели се на:
    1.    облике у стиху: еп, епопеју, епске песме;
    2.    облике у прози: роман, приповетке, цртице и новеле.
    в) Лирско-епске врсте: баладе, романсе, поеме.
    г) Драму одликује приказивање радње. На почетку дела се налази попис лица. Драмски текст дели се на чинове, у ком се приказује радња на једном месту и у непрекидном времену. Када на позорницу уђе нека нова личност или се нека од затечених удаљи, онда се то означава појавом или сценом. Драма се дели на следеће врсте:
           трагедију,
           комедију и
           драму у ужем смислу
    Ово је најједноставније приказана подела књижевности коју ћете временом све боље разумевати тумачећи дела која су и ваши родитељи и старији читали. 

Нема коментара:

Постави коментар