Претражи овај блог

среда, 13. мај 2020.

СЕДМИ РАЗРЕД: "Међу својима" ,Владислав Петковић Дис

Једна од наших најлепших елегија "Међу својима" Владислава Петковића Диса је у вашим  читанкама на 212. страни. Саслушајте, док будете у себи читали, снимак интерпретације и размислите о томе коме је песма упућена. Можете ли да наслутите зашто песник каже: "мој далеки друже", "моја лепа звезда, мајка и робиња"? Врати се на текст песме и читај га више пута, све док не осетиш основну емоцију, доминантно осећање у стиховима. 



Прочитај и разговор о делу и све пропратне текстове, усмено одговори на захтеве, а затим запиши у свесци:

Име писца
Наслов дела

О писцу: В.П. Дис је рођен у околини Чачка. Са српском војском 1915. године прелази Албанију и стиже на Крф. Касније је транспортован у Француску где настаје његова последња збирка песама. Одвојен од породице, у овом периоду ће написати  елегију „Међу својима“ у којој подједнако тугује за домовином и за ближњима. Зле слутње овековечене у стиховима, обистиниће се. Када се из Француске враћао на Крф, немачка подморница пресреће и потапа брод на коме се Владислав Петковић Дис налазио. Утопио се у Јонском мору у мају 1917. године. 
Књижевни род:
Књижевна врста:
Тема:
Мотиви:
Порука:

Задатак за петак је  састав на тему: Моја породица
Сетите се свих лепих и тужних доживљаја које је ваша породица током година истрпела и заједнички пребродила. Оно што вас је држало на окупу и давало снаге да истрајете и да сачувате породицу опишите својим речима, не обазирите се на грешке, само пустите да осећања говоре и да их рука бележи.

Нема коментара:

Постави коментар