Претражи овај блог

понедељак, 18. мај 2020.

ШЕСТИ РАЗРЕД: "И ми трку за коња имамо"(одломак), Миодраг Станисављевић

 Миодраг Станисављевић (Средње Добриње, 1941- Београд, 2005), песник, драмски писац. Дела: Писма Александра роса, Песме с путовања и друге, Ја сам на списку, Леви краљеви...

Главни јунак драме је Марко. Он жели да испуни велику жељу свог оца – да пронађе и донесе му винову лозу која рађа изванредно грожђе. Да би дошао до циља, он мора да испуни бројне задатке и савлада бројне препреке. Један од задатака је и да пронађе вилинског коња Авгара. На том свом путу имаће и помагача, вука. 
У словенској митологији вук се посматра и као дивљи брат и заштитник,али и као демонско биће коме се ни име не сме спомињати. 
Лик противника уочава се у појави лукавог чаробњака Осење, који бајалицом призива маглу како би Марка навео на погрешан пут. 
Лик помагача препознаје се у вуку, кога Марко ослобађа, а он га заузврат прати у походу на винову лозу. Вук има саветодавну улогу и Марка наводи на опрез, указујући му на то да Осења има капу која га може учинити невидљивим и помоћи му у походу, а такође га усмерава на башту краља Хрса у којој расте чудесни чокот који обилато рађа. Пошто је ухваћен у крађи чокота, Марко је морао да одговори на велике изазове како би заслужио награду. 
У овој драми уочљиви су бројни бајковити елементи (противник, помоћник, капа невидимка, чудесна биљка, чудесан коњ), као и бројна фантастична бића: вила, Осења, Лесник, Шумска Мајка.. 
О некима можете прочитати у својим читанкама, где се налази и одломак из драме .
Пажљиво прочитајте текст замишљајући радњу и ликове. Ако бисмо овај драмски текст радили као представу, размислите коју улогу бисте волели да ви играте.Размислите и о наслову. Обично се каже: „И ми коња за трку имамо“. То значи да имамо адут, средство којим можемо постићи одређени циљ. У наслову драме имамо игру речима и он гласи: „И ми трку за коња имамо“. Шта значи, према вашем мишљењу, овакав наслов?
У свесци запиши:

Име писца
Наслов дела

  • Књижевни род: драма
  • Књижевна врста: драмска игра
  • Тема(одломка):
  • Мотиви: 
  • Ликови:
  • Порука:

Нема коментара:

Постави коментар