Претражи овај блог

понедељак, 11. мај 2020.

ПЕТИ РАЗРЕД: "Зидање Скадра", епска народна песма

Пред вама је данас једна необична песма чији текст ћете наћи у својим читанкама. Град Скадар налази се на Скадарском језеру, крај ушћа реке Бојане коју можете видети на фотографији, и, некада је припадао средњовековној држави Срба. Сада је у Албанији, али у њему има још увек припадника нашег народа. 
Док песму читате у себи, пустите снимак и чућете како је изражајно казује један глумац.


Запишите у свесци (до среде):                  Наслов песме

Књижевни род: епика
Књижевна врста: епска народна песма старијих времена
Тема: Легенда о настанку града Скадра. 

Тематске целине, то јест етапе у развоју радње, означи у својој читанци.
  • Увод – натприродна сила спречава дизање града и захтева жртве – Стоју и Стојана или супругу једног од браће Мрњавчевића.
  • Заплет – Вукашин и Угљеша откривају својим супругама тајну и тиме крше обећање. Понели су се некоректно. Гојко  је једини не открива. Као најмлађа снаја, морала је да прихвати оправдања Вукашинове супруге, краљице, и снаје старијег брата, Угљеше. Гојковица доноси радницима ручак и тиме пресуђује самој себи.
  • Врхунац – “Зло је, моја вијернице љубо / имао сам од злата јабуку, / па ми данас паде у Бојану / те је жалим, прегорет не могу.” Гојко је очајан, али Гојковицу према договору зазидају у град.
  • Перипетија – Гојковица моли да јој оставе отворе на дојкама и очима да може да види и да храни дете. Преко годину дана је дете дојено.
  • Расплет –  и данас ту тече чудотворни лек.
Ликови:(наброји имена ликова)
Стилски поступци: пренесено значење – прича о јабуци је алегорија, коју називамо и проширена метафора. Метафора "златна јабука" је заправо Гојковица – непроцењива за њега и његово дете. (Објашњење: Имао сам срећу, љубав, богатство у својој жени, младој Гојковици, али данас ћу је изгубити јер је морам жртвовати за изградњу Скадра на Бојани.)
Порука: Велика дела често захтевају велике жртве, али народ памти жртве, осуђујући насилнике и њихово непоштење.

2 коментара: