Претражи овај блог

уторак, 19. мај 2020.

СЕДМИ РАЗРЕД: "Кањош Мацедоновић", Стефан Митров Љубиша

Стефан Митров Љубиша (Будва,1824  – Беч, 1878), збирке приповедака: Приповијести црногорске и приморске, Причања Вука Дојчевића.

Приповетка "Кањош Мацедоновић"  написана је према истинитом догађају. Описује двобој између будванског трговца Кањоша који се, као заменик млетачког дужда, бори са Фурланом , побуњеником из североисточног дела Италије.Кањош је ситан и неугледан, а Фурлан снажан и јак. Када су га Млечани(становници Венеције) угледали, нису могли да сакрију изненађење: "Ми се надали да ће нам доћи бољи и виши јунак нег си ти", али Кањош одмах показује своју речитост и спремност да сваком изазову одговори:
"Моја господо! Бољи и виши пођоше божијем и вишијема, а ја једва вас допадох".  
Како је онда слабији савладао јачег? Да ли се плашио и о чему је размишљао пре борбе сазнајте читајући ову узбудљиву приповетку на 219.стр.Пазите, у причи има пуно непознатих речи, тако да је важно да објашњења нађете и читате истовремено кад и текст. 
Присетите се народне пословице која би одговарала Кањошевом карактеру и библијске приче о Давиду и Голијату.Сетите се и епске песме "Иво Сенковић и ага од Рибника" коју смо недавно читали, али и мегдана Марка Краљевића са Мусом Кесеџијом.Ево шта Кањош размишља пре двобоја:
УНУТРАШЊИ МОНОЛОГ:
 – Сад што ћу да радим! Могло ми је бити да сједим дома као господин. Нанесе ме неки гријех да овдје лудо погинем: пак да је за кога ни по јада, но за ове страшиве и надуте никове. Идем баш на конак, пак ћу сутра опет пред суђе нека ми даду пратиоца да ме дјеверују, ако погинем да ми се барем зна гроба, овако могу лудо пропасти прије мегдана…
Кањош је, дакле, спреман на све, па и на саму смрт! Он при доласку на острвце, где ће се борити са Фурланом, одгурне чамац, а кад га Фурлан пита што то ради, Кањош каже :"Не требају нам два- одговори Кањош- ја ћу се твојијем вратити; а теби већ не требује ни чуња ни коња; ти си своју чашу испио", што нам говори о Кањошевој супериорности, надмоћи и вољи да победи. Тиме је Кањош задобио психолошку предност: "Препаде се Фурлан, пак му стаде причати колико је јунака посјекао и убио." На то Кањош рече Фурлану:"Мучи, рђо; ти нијеси јунака јошт ни видио, камо ли убио, него баци ту палошину да ти вежем руке наопако, да те водим дужду, е да му се смилује и да ти опрости кад те таква види." И тако, корак по корак, Кањош побеђује, прво у вербалном, а затим и у стварном двобоју.После битке, млетачки дужд и остала господа обасипају Кањоша похвалама, пажњом и даровима.
Шта му све нуде? Како Кањош реагује на њихово понашање и понуде?  Протумачи следећи Кањошев поступак и речи:" Да се из ове скриње диже, а не меће, то би благо брзо нестало; брзо бисте му дно видели". 
Чему су живот и искуство научили Кањоша Мацедоновића?  
Зашто Кањош одбија да узме дуждеву једину кћер за жену? Да ли је таква Кањошева реакција очекивана? Какву је лекцију из морала Кањош одржао Млечанима? У шта се претворило почетно омаловажавање које су Млечани показали према Кањошу?За кога се Кањош залаже, за чија се права бори? Да ли су се Млечани држали договора и датих обећања? Зашто су њихове наредбе и прописи трајали колико мачки муж? Шта то говори о карактеру и угледу Млечана? Размисли добро и усмено одговори на ова и сва питања из уџбеника, а у свесци запиши:

Име писца
Назив дела
  • Место и време: Паштровићи (Црна Гора), Венеција, Фурланово острво, XVIII век
  • Књижевни род: 
  • Књижевна врста: 
  • Тема: 
  • Ликови: 
  • Интернационални мотив: Борба Давида и Голијата (мали јунак побеђује дива).
  • Поруке: "Не мере се људи пеђу, него памећу."
  •                "Ум царује, снага кладе ваља."
  •                "Бој не бије свијетло оружје, већ бој бије срце у јунака."

Нема коментара:

Постави коментар