Претражи овај блог

понедељак, 25. мај 2020.

СЕДМИ РАЗРЕД: „Поп Ћира и поп Спира“, Стеван Сремац


Надам се да сте прочитали чувени Сремчев роман, а ако нисте, прочитајте одломак у читанци и погледајте обавезно филм.  У свесци за лектиру запишите:
Име писца
Наслов дела
О писцу: Стеван Сремац рођен је 23.11.1855. у Сенти, у занатлијској породици. Рано детињство провео је у Сенти, а делом и код баке по мајци у Пироту. Пошто је остао без родитеља, ујак Јован Ђорђевић, знаменити српски историчар и књижевник, доводи га 1868. године у Београд на даље школовање. Ту завршава гимназију и опредељује се за студије историје на Великој школи.

Свој радни век провео је као професор у гимназијама у Нишу, Пироту и Београду. Као добровољац учествовао је у ратовима 1876. и 1877 – 1878. године. Умро је 12/25. августа 1906. године у Сокобањи, од сепсе. Сахрањен је на Новом гробљу у Београду.
Књижевни род:
Књижевна врста: хумористички роман
Тема: Долазак новог учитеља Пере и сукоб поповских кућа због тога ко ће га имати за свог зета.
Композициона анализа:
  • Увод – опис идиличног живота две поповске породице у селу до доласка учитеља Пере – парохијани богати, ликови, поп Ћира је поп Хала, а поп Спира поп Кеса (јер је грабио новчиће на свадби). Заметак несагласности је поп Спира који има црвени појас који је добио јер је пред владиком певао песме и служио литургију са закашњењем, јер се наводно црквењак Аркадије разболео па је он сам звонио. Попадија Спириница је Сида, Ћириница је Персида – шаљу колаче једна другој и надају се да ће она друга завидети. Учитељ се парохијанима представио певањем обе попадије су га пожелеле за зета.
  • Заплет – сукоб две попадије. Ержа, слушкиња Персе –  отишла је наводно по мачка, а у ствари да донесе извештај о посети Пере попу Спири. У сред ручка у кућу Спире упада породица поп Ћире. Прелазе код Ћире. Меланија, Ћирина кћер је у првом плану  чита на немачком, заводи учитеља Перу, свира клавир, зна да игра. Мајке прате развој догађаја. Сида Спирина проналази прљаву чашу и избија отворен сукоб. Породице се разилазе. Попови су спремни да забораве, али попадије не. Сида је, јер се учитељ Пера и Меланија шетају пред кућом, изнела решето и не могу да се шетају. Шаца је унук баба Макије, бербер пева Јулијани, Сидиној кћери серенаде, она је прво груба јер је стидљива, после се покајала. Сада се свиђају једно другом.
  • Врхунац или кулминација – попови су се посвађали и кажу да је поп Спира избио поп Ћири зуб. О томе сазнајемо од фрау Габријеле, која је сеоски телеграф. Прича да су се тукли песницом, штоглом, кључем. Чак губи и подсукње, али посао врши. Цело село зна. До сукоба су довеле попадије док попови нису били ту – боре се за своје кћери. Две породице се више не друже. Меланија има за себе учитеља Перу, а Јуца пати. Забрањено јој је да се виђа са Шацом.
  • Перипетија – јесен, Перса захтева борбу са поп Спиром и његово искључење из цркве. Обојицу је возио и преварио Пера Тоцилов, па их вози за више пара. Аркадије помаже Спири опет да се извуче. Преноћиће у Ченеју код попа Олује који је узео од Ћире прави зуб и подметнули му лажни, коњски. Кад се врате кући, Меланија и Перса су  су разочаране и љуте, а Спирини се радују.
  • Расплет – венчања – Јуцино је веселије
  • Епилог – после десет година учитељ Пера среће Јуцу и пита се где су му биле очи.
Ликови: породице – поп Спира – поп Кеса, Сида, Јулијана и Жужа                                  – поп Ћира – поп Хала, Персида, Меланија и Ержа.
Стилски поступци: однос писца према малограђанској средини је благонаклон, исмева лењост и неспремност да се уради било шта ван куће, оштар је када прича о манама карактера, причу појачава оклевањем, наговештајима и пуно је хумора осликаног кроз карактере.
Порука:

Нема коментара:

Постави коментар