Претражи овај блог

петак, 22. мај 2020.

СЕДМИ РАЗРЕД: Технички и сугестивни опис; техничка и сугестивна нарација


Технички опис

Кућа-грађевински објекат који има зидове и кров и обично служи за становање; зграда;просторија која служи за становање, у којима се станује, живи. У ширем, архитектонском, смислу, под кућом се може сматрати свака грађевина у којој се може боравити, без обзира на намену (нпр. када архитекта каже „добра кућа“). У ужем смислу, под кућом се увек сматра зграда која служи за становање. Код наших старих, под појмом „кућа“ се увек подразумевала главна зграда у дворишту, у којој се чланови породице окупљају и обедују. Мање зграде у дворишту у којима су, у оквиру породичне задруге, становале одвојене породице, називале су се вајатима, док су се под појмом „зграде“ подразумевале грађевине за домаћинство (качаре, магазе, мишане итд.). Кућа обезбеђује склониште од временских услова, ветра, врућина, хладноће... спавају. Кућа обично има најмање један улаз, и већи број прозора.

ТЕХНИЧКО ОПИСИВАЊЕ је текст у којем се износе јасне, прецизне, сажете информације о појму који се описује. У таквом тексту писац не изражава свој лични став, већ износи само чињенице.

Сугестивни опис

"Са улице су се видела три мала прозора, два један крај другог, скоро на средини зида, и један по страни, ближе улазним вратима, сваки састављен из два дела: доњег, већег, који се отвара, и горњег, мањег, који је углавном био затворен, или се ретко отварао, и то само ради ветрења. Прозори су били ниски, будући да ни читаво прочеље куће није било одвише високо, тако да се кроз њих могло видети све што се у кући збива, мада нејасно и искривљено, због окана која су била старинска, можда чак и ручно ваљана, пуна неравнина и чворова. Но уколико би неко одиста и завирио унутра, више би видео своју сопствену искривљену и заврнуту слику у окну него оно што се збива у соби, а преко дана се у њој ништа није збивало."

СУГЕСТИВНО ОПИСИВАЊЕ је текст у коме писац износи свој лични доживљај појма. Такав текст одликују осећања, мисли, субјективност. Реченице красе стилске фигуре.

Оба текста представљају ОПИС куће. Описивање подразумева усмено или писмено изнети запажања, особине неког предмета, појма, бића. Ова два текста представљају опис куће. Први текст ћеш наћи у енциклопедији, а други си прочитао у књижевном тексту "Стара породична кућа" Павла Угринова.

Техничко приповедање

Упутство за употребу SAMSUNG Galaxy GT-I9300 УКЉУЧИВАЊЕ И ИСКЉУЧИВАЊЕ УРЕЂАЈА 1. Притисните и држите тастер за укључивање. 2. Унесите ПИН код који сте добили уз СИМ или УСИМ картицу и изаберите ОК (ако је потребно). Ако уређај укључујете по први пут, конфигуришите га према упутствима датим на екрану. Морате се пријавити на Google или креирати Google налог да бисте користили апликације које интерагују са Google сервером. Да искључите уређај, притисните и држите тастер за укључивање а затим изаберите Искључивање→ОК. 3. Пратите сва важећа упозорења и упутства званичног особља када се налазите на местима на којима је забрањена употреба бежичних уређаја, као што су авиони и болнице. 4. Да бисте на уређају користили само услуге ван мреже, пређите на Профил летења.

Овакви текстови су ТЕХНИЧКО ПРИПОВЕДАЊЕ. Њихова сврха је да пренесу информације што јасније и прецизније.

*Напиши свој пример техничког  приповедања (рецепт за палачинке, како се игра твоја омиљена игрица на телефону или нешто слично)

Сугестивно приповедање

"Прошли смо тихи Милановац. Чачак је мирисао на свеже малине и локомотиве. Јуримо уз мутну Моравицу између Каблара и Овчара. Пењемо се, с напором, уз голу гломазну планину. Ево нас најзад на самом врху међу птицама и облацима, између два ветра, у високој трави и цвећу које лелуја. Летимо над црним шинама. Под нама, у подножју, велика зелена равница, прошарана белим мрљама за које још не знамо да ли су куће или рубље. Кажу нам да ћемо доле стићи тек кроз један сат. Једна бачена јабука нестаје у зеленој провалији да објави наш долазак. Пошли смо за њом."

Овај одломак припада СУГЕСТИВНОМ ПРИПОВЕДАЊУ. У њему писац преноси неки догађај са циљем да код читалаца изазове осећај да је у машти и сам учесник тог догађаја. 
* Из ког текста је овај одломак?

Нема коментара:

Постави коментар