Претражи овај блог

среда, 20. мај 2020.

ПЕТИ РАЗРЕД: "Мостови", Иво Андрић


Пред мостовима, корисним и важним људским грађевинама, застала је и мисао Ива Андрића. Мостови су га инспирисали да напише нека од својих најзначајнијих дела: приповетку "Мост на Жепи", роман "На Дрини ћуприја" и лирски запис "Мостови" који је пред тобом. Пронађи овај текст у својој читанци, прочитај га пажљиво, а у свесци запиши:
О писцу: Иво Андрић (1892–1975)је био  песник, приповедач, романописац. Рођен у месту Долац код Травника, у Босни и Херцеговини. Добитник је Нобелове награде за књижевност (1961) и многих других награда и признања.
Тема:  О значају мостова, њиховој вредности и лепоти.
Врста епског дела: лирски запис је врста прозног текста у којем писац казује своја размишљања и осећања. У њему нема развијених ликова или догађаја.
Тематске целине – композициона анализа:
  • Значај и вредност мостова: међу великим делима грађевинарста и архитектуре издвајају се мостови “важнији од кућа, светији од храмова, свачији, једнако потребни”.
  • Врсте мостова: сваки је описан уз коришћење мноштва придева: велики каменити су сиви, зарудели, окрзани, пуни пукотина, потичу из ишчезлих епоха; железни су танки, затегнути, дрхте, звуче, намењени су генерацијама које тек долазе; дрвени су изглоданих греда, поигравају и звече; они саграђени од брвна или два су најпростији и најлакши.
  • Стилски поступци: дескрипција или опис је облик приповедања у којем се користи мноштво епитета. Епитет је придев или именица у стилској улози.
  • Порука: Мостови доказују да је човек спреман да савлада сваку препреку, да се бори за бољу будућност.Они су доказ да човек жели да упозна и разуме друге људе.


Нема коментара:

Постави коментар