Претражи овај блог

уторак, 12. мај 2020.

СЕДМИ РАЗРЕД: "Чиновникова смрт", Антон Павлович Чехов

Свечану атмосферу позоришне представе гледалац не би смео ни са чим да наруши. Ни шуштањем папира, ни шкрипом столице, ни звуком мобилног телефона. Тако је данас, а некада је позоришна атмосфера била још свечанија. Међутим, у позоришту су могуће и непредвиђене ситуације. Руском чиновнику – Ивану Дмитричу Червјакову – главном лику ове приче – догодило се да у позоришту кине. 
Како је тај догађај уништио живот једном младом чиновнику, који је био на почетку успешне каријере, сазнаћете из новеле која следи. 
Читајући Нушићев драмски текст "Власт" упознали  сте начин размишљања чиновника и њихових надређених, оних који су на власти. Имај то на уму док читаш текст "Чиновникова смрт"  Антона Павловича Чехова, усмено одговори на захтеве из пропратних текстова и послушај видео:

У свесци запишите:                      Име писца
                                            Наслов дела

О писцу: Антон Павлович Чехов ( Русија,1860 –  Немачка1904), најпознатија дела: новеле: Шала (5.разред), Вањка (6.разред);драме: Галеб, Ујка Вања, Три сестре, Вишњик.
Време и место радње: XIX век, позориште
Књижевни род:
Књижевна врста:новела
Тема: Трагична смрт чиновника Червјакова
Мотиви:
Ликови:
Унутрашњи монолог(неизговорене мисли): 
Неће да говори! – помисли Червјаков, пребледевши. – Дакле, љути се... Не, то не може тако остати... Објаснићу му...
Порука:

Ауторска новела (итал. novella, лат. novellus – нов) је прозно дело између приповетке и романа, али не због дужине дела него због пишчевог приступа теми. Ауторску новелу карактерише: приповедање о једном догађају, један или два лика и свих пет етапа у развоју радње. Збивање у новели ограничено је и у времену и у простору, радња је згуснута и завршава се нагло. Употреба унутрашњег монолога и тока свести главног јунака доприносе да се његове карактерне особине психолошки обликују. 

Нема коментара:

Постави коментар