Претражи овај блог

четвртак, 18. март 2021.

ПЕТИ РАЗРЕД: "Домовина" , Душан Васиљев

 

Пронађите у својим Читанкама песму "Домовина" Душана Васиљева и саслушајте је читајући у себи. Сигурна сам да ћете је овако лакше и научити напамет и разумети сваки њен стих. 

А како да разумемо први стих песме - "Домовина то није мртва груда"? Можда сте чули да неко од старијих каже:"То је моја родна груда", мислећи на завичај, родно место, земљу за коју га вежу успомене из детињства. Груда је комад земље, као грудва коју неки људи, кад одлазе из домовине понесу са собом. Она никада није мртва, увек је жива и снажна, ма где ми били.  Можемо рећи да је носимо са собом, у свом срцу и да то чинимо радо, природно... Тако треба разумети следећи стих "која нас гвозденом руком веже", као да су везе са домовином нешто нормално, а не наметнуто силом. Тако 3. и 4. стих "То је љубав за облак, што плови овуда/ за песму, што се овде разлеже" можемо протумачити као саставни део исте целине, јер и то је домовина. Она је мозаик(слагалица) свега што чини наш живот: класје, руже, тресак олуја, туга птица (2.строфа), али и много више од тога: "то су све оне споне којима нас живот за се спаја/ радост кад наша звона зазвоне/ топлота мајчиног загрљаја"(3.строфа). Запамтите реч споне и њено значење ВЕЗЕ јер оне, иако невидљиве, имају велику моћ. Осећања нас покрећу на акцију, она у великој мери утичу на наш развој, обликују наш карактер. Када им придружимо жеље и снове (4.строфа)  добијамо  слику нашег идентитета - свега што нас чини. 

У свесци ћемо записати:

Душан Васиљев

"Домовина"

Књижевни род: лирика

Књижевна врста: родољубива песма

Тема: Љубав према домовини.

Мотиви: облаци, класје, руже, птице (можемо их видети);                                                         песма, тресак олује, звоњава (можемо чути); љубав, туга, топлота, радост (можемо осетити), жеље, снове и бајке (можемо памтити и носити у мислима).

Мотив је најмања тематска јединица која се не може раставити на мање делове. 

Главни мотив је најзначајнији у делу и често је то наслов дела.

Конкретни мотив је чулни доживљај и на основу њега замишљамо песничку слику(облаци, руже, птице, звоњава...).

Апстрактни мотив  изражава осећање или размишљање поводом песничке слике( радост, љубав, снови...).

Песнички језик одликује се СЛИКОВИТОШЋУ, а она се постиже употребом стилских фигура. Овде је најчешћа фигура ЕПИТЕТ.

Епитети: мртва(груда), гвоздена(рука), летња, бесна(олуја), мајчин(загрљај), тајне(жеље),бескрајне(бајке).

Порука: "Домовина, то су све оне споне којима нас живот за се спаја".

Домаћи задатак: састав на тему -  Моја домовина је... (за понедељак) 

Песму треба научити напамет до среде, 25.3.  снимити , па послати преко Вибера.

Нема коментара:

Постави коментар