Претражи овај блог

среда, 17. март 2021.

ОСМИ РАЗРЕД: Нелични глаголски облици

 Инфинитив је прост и неличан глаголски облик, то је основни облик глагола. Инфинитив може имати функције других врста речи, често као допуна глаголима у личном     облику, користи се уз помоћне глаголе за грађење других глаголских облика и времена. У српском језику инфинитив се завршава наставцима -сти,-ти или -ћи (певати,  слушати, читати, писати, пећи, сећи).

 Инфинитивна (или аористна) основа служи за грађење појединих глаголских облика. Код глагола чији се инфинитив завршава на -ти        инфинитивна основа се добија тако што се одбија наставак -ти (певати → пева; читати → чита). 

Да би се добила инфинитивна основа код глагола чији се инфинитив  завршава на -ћи, или на -сти, глагол се ставља у 1. лице једнине аориста, а затим се одбија наставак -ох (сећи → секох → сек; ући → уђох → уђ; плести → плетох → плет).

    Радни глаголски придев је прост, неличан глаголски облик који служи за грађење сложених глаголских облика. Радни глаголски придев се гради тако што се на         инфинитивну основу додају наставци: у једнини за мушки род О, за женски род ЛА, за средњи род ЛО;  множини за мушки род ЛИ, за женски род ЛЕ и средњи род ЛА                (радио, радила, радило, радили, радиле, радила).

  

 Трпни глаголски придев је прост, неличан глаголски облик који служи за грађење пасива (трпног стања) сложених глаголских облика. Гради се искључиво од                ПРЕЛАЗНИХ глагола, јер означава да су субјекти пасивни, односно да је на њима извршена радња, стање и збивање. Трпни глаголски придев зове се трпни јер су субјекти     пасивни (трпе радњу); глаголски се зове јер је од глагола, а придев се зове, јер као и придеви разликује сва три рода и оба броја (једнину и множину). Гради се  тако што се     на инфинитивну, ређе на окрњену презентску основу, додају наставци: у једнини за мушки род -н, -на, -но, -ни, -не, -на или -т, -та- то, -ти, те, та  (прочитан, прочитана, прочитано, прочитани, прочитане, прочитана/ печен, печена, печено, печени, печене, печена). 

    

Глаголски прилог садашњи је прост и неличан глаголски облик који означава радњу која се врши истовремено или паралелно са радњом коју одређује.                    У реченици је обично прилошка одредба за начин. Гради се само од несвршених глагола. Добија се од 3. лица множине презента и наставка -ћи у инфинитиву (орући, продајући, мислећи).

    

Глаголски прилог прошли је прост и неличан глаголски облик који означава радњу која се дешава пре радње исказане предикатом реченице. Гради се тако што се на инфинитивну основу дода наставак -ВШИ. Иако може да се гради од оба вида глагола, чешћи су облици грађења овог глаголског облика од глагола свршеног вида         (прочитавши, отрчавши). Ако се инфинитивна основа завршава на сугласник (пећи, моћ, проћи...) испред наставка -ВШИ умеће се самогласник А (рекавши, могавши).


Ако сте урадили све задатке из Радне свеске, за сутра немате ништа за домаћи задатак.



Нема коментара:

Постави коментар