Претражи овај блог

четвртак, 25. март 2021.

ОСМИ РАЗРЕД: "Увела ружа", Борисав Станковић

 


Борисав Станковић (1876-1927) рошен је на југу Србије, у Врању. О Бори се након преране смрти родитеља брине његова баба по оцу – Злата. Она је потомак старе, угледне и осиромашне врањанске породице. Често унуку прича о ,,старом” Врању и те приче одређују будући Станковићев литерарни  . Целокупно његово књижевно дело везано је за Врање, иако је у овом граду само у детињству живео. У родном граду, Бора Станковић завршава основну школу и седам разреда гимназије.Рано започиње свој књижевни рад, најпре песмама. Матурира у гимназији у Нишу и одлази у Београд где уписује eкономски одсек Правног факултета Велике школе. Исте године, умире његова баба Злата и Станковић је приморан да због неимаштине прода родну кућу. 
Најзначајнија дела: драма "Коштана" и роман "Нечиста крв"  

Приповетку "Увела ружа" је аутор написао 1899. године, када је имао 23 године према личном искуству – дневник (девојка Паса; одрасли заједно; удала се за другога).Љубав између припадника различитих сталежа је  тема и приповетке "Увела ружа".Док је био ђак врањске гимназије, Бора Станковић је заволео девојку из свог суседства, Пасу. Међутим, младалачка љубав била је прекинута његовим одласком на даље школовање у Ниш, а потом и у Београд. Ова љубав је постала Борино трајно осећање које је присутно у многим његовим приповеткама са мотивом неостварене љубави.
 
Прочитај приповетку, а у свесци забележи:
Име писца
Назив дела
Књижевни род:
Књижевна врста:
Тема:
Мотиви:
Ликови:
Порука:

Размисли о љубави, о проблемима које имају млади уколико се родитељи не слажу са њиховим избором, о опасностима и последицама које скривање једне такве везе може имати у реалном животу. Зашто се каже да је љубав слепа? Шта то не видимо и не желимо да видимо када смо"лудо" заљубљени? 
Следеће недеље радићемо у школи писмени задатак, па размислите о чему бисте писали на ову тему.

Нема коментара:

Постави коментар