Претражи овај блог

среда, 9. децембар 2020.

Седми разред: Функционални стилови

    Стил је начин усменог и писменог изражавања. Зависи од избора речи, богатства речника, начина на који су склопљене реченице. Када пишете, увек се држите оне народне "испеци па реци" , јер мисао мора бити јасна да би нам реченица била добра!

    Функционални стилови баве се употребом језика у различитим говорним ситуацијама. Од намене текста зависиће избор речи, однос према теми, употреба стилских средстава и слично. Ове године упознаћемо одлике два функционална стила -  књижевноуметничког и новинарског.


Књижевноуметнички стил
упознајеш већ годинама читајући поезију и прозу, то јест књижевна дела наших и страних писаца и песника. Одлике овог стила су: емоционалност, субјективност, маштовитост, сликовитост израза и употреба разноврсних стилских фигура, богатство израза... Пишући саставе ти покушаваш да се приближиш стилу неких од великана књижевности, а то је могуће само ако заволиш да читаш. 


Новинарски или публицистички стил везан је за медије, како писане, тако и електронске: штампу, часописе, телевизију и интернет. Одлике овог стила су: истинитост, информативност, објективност, актуелност, сажетост израза(вест), разумљивост ширем кругу људи(јасно и прецизно - недвосмислено изражавање).

Прочитај лекцију у Граматици(стр.192-196) и одговори на задатке на 196.страни. 

Нема коментара:

Постави коментар