Претражи овај блог

уторак, 15. децембар 2020.

Шести разред: Обредне лирске народне песме (2.час)


 Пролећне и летње обредне песме
Ђурђевданске (ђурђевске) песме  певане су за време ђурђевданског уранка када су девојке одлазиле у поље како би набрале цвеће, исплеле венчиће и из поља се враћеле кући у пратњи момака из села. У њима су мотиви цвећа и биља повезани са љубавним мотивима јер је то била прилика за дружење и играње у колу. Најављивале су богат род усева и обиље у дому и свако добро - благостање.

Ђурђево лето, пролето
Књижевни род: лирика
Књижевна врста: обредна, ђурђевданска лирска песма
Тема: Три пута Ђурђа баца цвеће: мајци, оцу и сестри, а тек четврти пут драгом који га прихвата.
Мотиви:
Рефрен(припев): "Ђурђево лето, пролето"
Порука: Млади се упознају и друже у природи и играјући коло, уз песму и весеље.

Краљичке песме певане су на празник Свете Тројице (Духови), седам недеља после Ускрса и пратила их је готово драмска игра по улогама: краљ, краљица, дворкиње, барјактар( онај ко носи барјак - заставу).Пред сваком кућом у селу заустављали су се и певали и играли, а домаћин их је даровао. Песмама се величају породичне вредности, ред, рад, заједништво, захвалност.

Домаћину
Књижевни род:лирика
Књижевна врста: обредна краљичка лирска песма
Тема: Речито хваљење и уздизање домаћина и његовог газдинства.
Мотиви: 
Стих: шестерац
Поређење:"жито као злато"
Порука: Прави домаћин заслужује да му се млади поклоне и да се угледају на њега.

Додолске песме једине нису везане за одређени датум у години. Певане су онда кад завлада суша, најчешће од Ђурђевдана до Спасовдана и то само четвртком јер је то по старом веровању био Перунов (Громовников) дан. Веома су мелодичне, а певале су их девојке предвођене додолом коју су украсиле травама и цвећем. Додолу би домаћица куће пред којом су певале поливала водом, а затим их све даровала.
Ваш задатак:Изаберите једну од две додолске песме из Читанке и урадите анализу по угледу на претходне.


Ивањске песме
 певале су се 7.јула, за Ивањдан (Свети Јован, летњи) јер су се тада окупљали млади момци и девојке, певали, играли; момци су палили ватру и котрљали точак, а девојке плеле венце од ивањског цвећа, симболе сунца. Прочитај шта је о овом празнику записао Вук Караџић (стр.44) и запиши у свесци најважније. На интернету потражи текст неке ивањске песме и препиши га у свеску.

Нема коментара:

Постави коментар