Претражи овај блог

петак, 20. март 2020.

СЕДМИ РАЗРЕД:Активне субјекатско-предикатске реченице

3.лекција

Сети се приповетке "Ливада у јесен" Данила Киша и дечака који је са својим оцем често шетао пољима. После одласка циркуса, ливада је била другачија:

Циркус је утабао поље и изгазио траву.
У овој реченици субјекат је реч циркус. Он је вршилац радње. Циркус је утабао поље и изгазио траву. Објекат (прави) је реч трава. На трави је извршена радња исказана глаголом.У реченици се налазе два глагола утабао и изгазио. Они су у личном глаголском облику. Према глаголском роду ти глаголи су прелазни
Будући да је у овој реченици субјекат активан вршилац радње, а глагол у личном глаголском облику, кажемо да је ова реченица АКТИВНА или у АКТИВУ.

Поље је било утабано, а трава изгажена. 
У другој реченици субјекат је реч поље. Овде субјекат трпи радњу која је исказана прелазним глаголима утабана и изгажена. Глаголи су у овој реченици у облику пасива. Пошто у овој реченици субјекат није вршилац радње, већ трпи радњу, а глагол је у пасивној конструкцији, кажемо да је ова реченица у ПАСИВУ.

*Прочитај одломак из приповетке "Ливада у јесен" Данила Киша и допуни реченице. Какве си реченице добио? Активне или пасивне?

 По том широком простору, ширем од круга који је покривао шатор (по изгажености земље јасно се виде његове границе), леже по земљи још светли поклопци пивских флаша, разбацани без реда, оперважени по ивицама танком чипком, као цветови, расквашени опушци цигарета, огризине јабука, већ зарђале коштице од воћа, згажени фишеци од сладоледа, трагови коња 16 и људи, сасушени брабоњци циркуских звери, коре хлеба, листови старих новина на којима су седели гледаоци, истргнуте странице из ђачких свезака с цртежима, кутије од цигарета, од шибица, разваљене кесе од хартије по којима шетају мрави. На месту где је стајао стари космати циркуски коњ, „пони”, земља је изрована копитима, трава искорењена, само се још нађе покоја влат згажене и измуљане сламе, сасвим потамнеле. Мало даље, виде се трагови негдашњег шатора за мајмуне; четвртасти плато, из којег још вире, по угловима, грубо тесани клинови од храстовине, с горње стране ољуштени ушицама секире.

На месту где је стајао стари космати циркуски коњ, „пони”, земља је _________________ копитима, трава________________________, само се још нађе покоја влат сламе која је__________________ ,__________________, и сасвим __________________________. Мало даље, виде се трагови негдашњег шатора за мајмуне; четвртасти плато, из којег још вире, по угловима, клинови од храстовине који су грубо_____________________, са горње стране ______________________________ ушицaма секире.

Нема коментара:

Постави коментар