Претражи овај блог

уторак, 17. март 2020.

ПЕТИ РАЗРЕД: Инфинитив


Инфинитив 

Како умесити тесто за пицу

Опрати темељно руке па припремити све потребне састојке:
-1/2 литре млека или воде
-кашика шећера
-1 квасац (свеж или у кесици)
-брашна по потреби
-мало уља
Млеко најпре угрејати да буде млако. У млако млеко ставити шећер, десет кашика брашна и издробљен квасац. Сачекати 10 минута да тесто надође, а онда додати 1 кашичицу соли, мало уља и полако дадавати брашно.Кад се тесто не може више мешати варјачом, на већу даску или радну површину ставити пет кашика брашна и изручити  тесто. Месити га све док се не почне само одвајати од  руку. Поделити га на два приближно једнака дела. Затим узети оклагију и развити тесто у облику плеха или тепсије. Плех премазати уљем и пребацити тесто у њега. Покрити чистом крпом. Исто урадити и са другим делом теста. Укључите рерну на 200 степени . За 20 минута проверити да ли је тесто мало нарасло. Ако јесте, премажите га кечапом, па наређајте све што волите и имате у фрижидеру: шунке, сланинице, саламе, сира, шампињона... Убаците 1.плех у рерну и пеците пицу 15-20 минута. Тад убаците 2. Када њу извадите, ону прву већ можете јести. Пријатно!Резултат слика за slike pice
 Глаголски облик у којем су подвучени глаголи назива се инфинитив.
Инфинитив је основни глаголски облик којим се само означава радња. Нема облике за лица па кажемо да је неличан и неодређен глаголски облик. 
Уочаваш да се сви подвучени глаголи завршавају на -ти. Код неких глагола инфинитив се завршава на -ћи (пећи, рећи, сећи, сићи, доћи). Важно је да их разликујеш јер од завршетка(наставка) зависи како ћемо добити инфинитивну основу.

ОДРЕЂИВАЊЕ ИНФИНИТИВНЕ ОСНОВЕ

* код глагола који се завршавају на -ћи или -сти инфинитивну основу тражимо тако што прво од облика глагола који има наставак -ох у првом лицу једнине, одбијемо тај наставак:        глагол у инфинитиву       гл. облик на -ох       инфинитивна основа
                                 пећи                                    пекох                               пек-    
                                 рећи                                     рекох                               рек-
                                 јести                                    једох                                 јед-
                                  
                               глагол у инфинитиву                   инфинитивна основа
                                       припремити                                     припреми-
                                       угрејати                                            угреја-
                                       месити                                              меси-

Задатак: Пронађи лекцију у свом уџбенику, препиши дефиницију инфинитива, затим са блога део који се односи на одређивање инфинитивне основе. Пронађи у рецепту још глагола и одреди њихову инфинитивну       основу.


Нема коментара:

Постави коментар