Претражи овај блог

уторак, 24. март 2020.

СЕДМИ РАЗРЕД:"Хајдук Станко", Јанко Веселиновић



Прочитали смо песме хајдучког тематског круга, подсетили се особина хајдука, као и имена најпознатијих из тих редова.У овом одломку упознаћете младића Станка који због части жели да постане хајдук.
Да бисте боље разумели одломак који следи , ево неколико реченица о самом роману.

Радња романа се дешава у селу Црна Бара у Мачви пред Први српски устанак. У то време су људи живели сложно и поштовали су се. Два момка, Станко и Лазар, били су најбољи другови. Млади, успешни, цењени, из поштованих породица. И све је било лепо док се нису заљубили у исту девојку, а са том љубављу, дошло је до прекида њиховог пријатељства. Док једноме не смркне, другом не сване. Тако је њихову свађу искористио Турчин Крушка, старешина села, како би завадио цело село. Уз Маринкову помоћ оптужио је Станка да је украо Лазаревом оцу новац. Станко је повређен и одлази у хајдуке.

*ПРОЧИТАЈ ОДЛОМАК  из ЧИТАНКЕ.

ПИТАЊА О КОЈИМА ТРЕБА ДА РАЗМИСЛИШ И УСМЕНО ОДГОВОРИШ:

♦ Зашто је Станко одлучио да оде у хајдуке? Ко га је повредио и приморао да се одрекне родитељске куће и мирног живота у Црној Бари?
♦ Шта је Станко знао о хајдуцима пре него што им се придружио? Шта ти из историје и народних песама знаш о њима? Како су хајдуци живели? Којих неписаних правила су морали да се придржавају?
♦ На путу до одредишта хајдук Станко је обузет разним мислима. О чему размишља? Како замишља да се освети Лазару, Крушки и Маринку? Зашто би волео да постане харамбаша?
 ♦ Ко је Станка пренуо из размишљања? Како је Станко доживео харамбашу? Прочитај поново део текста у којем је приказан харамбашин портрет. Да ли су га збунила харамбашина питања и примедбе? Шта је Станко морао да покаже и докаже хајдуцима? Шта је хајдуке задивило – Станкова снага, одлучност или његове вештине?
 ♦ Ко је посебно неповерљив према Станковим способностима? Опиши хајдука Заврзана. Заврзан је други назив за неспретног човека, клипана. Да ли је хајдук Заврзан такав човек?


ИСТОРИЈСКИ РОМАН -Историјски роман је дуже епско дело у коме се описују значајни догађаји или личности из прошлости једног народа. Овај тип романа заснива се на уметничкој реконструкцији догађаја и судбина личности које су ти догађаји одредили. Историјски роман одликује се богатом акцијом, заплетима и сукобима. Најпознатији историјски романи су: Три мускетара Александра Диме, Богородичина црква у Паризу Виктора Игоа, Quo vadis Хенрика Сјенкјевича, Рат и мир Лава Н. Толстоја, Тихи Дон Михаила Шолохова, Деобе Добрице Ћосића и други.

У свесци запиши основне елементе анализе:
                                                       Име писца
                                                      Наслов дела
Књижевни род:
Књижевна врста:
Тема(одломка):
Место радње:
Време радње:
Ликови:
Порука:
Илуструј неку сцену из романа, ако желиш. Следеће недеље ћемо у школи радити писмени задатак, па размислите како бисте описали једног хајдука и његов живот.(Лик из епске песме) Слободна тема ће бити повезана са неком снажним осећањем које сте доживели ( радост, туга, страх, љутња и слично). 
О томе смо већ раније разговарали. За викенд урадите састав и пошаљите да га прегледам.

Нема коментара:

Постави коментар