Претражи овај блог

среда, 25. март 2020.

ШЕСТИ РАЗРЕД: Књижевност – епика: "Цар Лазар и царица Милица"

        Песме косовског тематског круга убрајају се у најлепша остварења српске народне поезије. У њиховом тематском средишту је Косовска битка, која се одиграла 1389. године на пољу Косову. Кроз поступке и подвиге кнеза Лазара, Милоша Обилића, Југовића и Вука Бранковића настајала је легенда, која је надживела историјско време. Открићеш шта значи одлучност да се брани отаџбина, свесна жртва и мученичка смрт, јуначки подвиг, али и издаја која се не прашта. Када прочиташ песму одговори усмено на следеће питања:

*Узнемирена, брижна и уплашена, царица Милица обраћа се цару Лазару за вечером уочи Косовског боја. Шта га моли? 
* Српска војска креће у бој. Јунаци се препознају по одећи, оружју и држању. Како изгледа Бошко Југовић? Сестра му каже да је цар дозволио да остане са њом на двору. Бошко то одлучно одбија. Којим речима? Шта ти стихови изражавају? За шта се боре косовски јунаци? 
* Ниједан од браће Југовића није желео да остане са сестром. Сви одлазе у бој. 
То чине: 
а) из страха од кнежеве клетве; 
б) у жељи да се прославе;
 в) из осећања дубоке оданости према својој земљи; 
г) јер им није много стало до сестриних осећања;
 д) да не испадну кукавице?
* Зашто баш тако тумачиш њихов поступак? Шта ти говоре Лазареве сузе када угледа Милицу онесвешћену од туге? Цар Лазар наређује слуги Голубану да остане са царицом на двору. Да ли је слуга послушао цареву наредбу? Шта на основу тога можеш да закључиш? 
*Ко је све учествовао у Косовској бици, који слојеви друштва? Којом симболичном сликом народни певач најављује лоше вести за царицу Милицу? 
*Она од слуге Милутина сазнаје шта се догодило на Косову. О чему сведочи Милутинов изглед? Које јунаке помиње? 
*Зашто је Бошко Југовић остао последњи у боју, чврсто држећи у руци барјак? 
*Којом стилском фигуром народни певач сликовито описује његову неустрашивост? *Ко је својим поступком завредео благосиљање, а ко осуду и проклињање у народној традицији?

                                                         Историја и мит 

Југ Богдан и девет Југовића – симболи херојског отпора српске војске у Косовској бици, измишљени су ликови.
Милош Обилић – један од највећих српских јунака у нашим народним песмама. О његовом пореклу се мало зна, али је сигурно да није био великаш, него нижи властелин. У народним песмама се помиње и као зет кнеза Лазара, што није тачно. Вук Бранковић га је оклеветао да је издајник. Милош се пред свима зарекао да ће убити турског султана Мурата у Косовском боју. Према народном предању Милош је то и учинио, али је у истом боју и сам погубљен.
 Вук Бранковић – један од најмоћнијих српских владара и феудалаца у XIV веку и господар косовске области (градова Приштине, Вучитрна и Звечана). После Маричке битке од Мрњавчевића је преузео Охрид и Призрен. Био је ожењен Маром, кћерком кнеза Лазара. Бајазит га је 1395. године затворио у тамницу у Пловдиву јер се прибојавао да Вук жели да се осамостали. Његове земље поклонио је кнегињи Милици и њеном сину Стефану. Претпоставља се да је Вук и умро у тамници 1398. године. У народној епској песми Вук Бранковић је опеван као издајник. Међутим, то није тачно. Он се са својом војском борио на Косову, али је један од ретких великаша који је преживео битку. Желео је да после Лазареве погибије преузме власт у Србији. Кнегиња Милица се томе одлучно успротивила. Можда у тој његовој прекомерној жељи за влашћу треба тражити узроке нетрпељивости народа према њему.
Забележи у свесци:                     
                                                                  Наслов песме

Књижевни род:
Књижевна врста: 
Тема:
Ликови:
Порука:
Стилске  фигуре:

Нема коментара:

Постави коментар